A Microsoft Virtual PC 2007-et először le kell töltenünk INNEN. Utána a telepítés nem okozhat problémát, csak bőszen nyomjuk a tovább gombot, és fogadjuk el a licenszet (a programot ingyenesen lehet használni, így nem kell félnünk, hogy törvényt szegünk). Lehet, hogy az utolsó folyamat kicsit hosszabb ideig fog tartani, várjuk meg türelemmel.

Telepítés után a start menüben elhelyezett Microsoft Virtual PC ikonnal indítható, ekkor az alábbi kis ablak fogad:

Az ablak üres, itt a két saját viruális gépem látható. Mivel szeretnénk egy új virtuális gépet csinálni, kattintsunk a New… gombra
Most a program egy varázsló segítségével vezet végig a virtuális gép létrehozási lépésein.
Simán kattintunk a Next gombra.
Ezt az ablakot kapjuk:

Az első opcióval új gépet csinálhatunk, a másodikkal új gépet csinálunk alap beállításokkal, míg az utolsóval egy kész virtuális gépet adunk a programhoz. Mivel új gépet szeretnénk csinálni, nyomjunk simán a Next gombra.

Most el kell neveznünk a gépet. Érdemes az OP rendszer szerint nevet adni, hogy később be tudjuk azonosítani. A Browse gombbal külön helyet is megadhatunk, hogy hova mentse.

Most ki kell választanunk a legördülő menüből, hogy milyen operációs rendszert szeretnénk telepíteni. Jobb oldalt kiírja az OP rendszer alap beállításait.

Itt tudjuk meghatározni, hogy mennyi memóriát engedélyezünk a Vendég (Guest) rendszernek a gép memóriájából. Érdemes átengedni a fizikai memória felét, hogy megfelelő sebességgel tudjunk dolgozni a virtuális gépen, mert minimum memóriával nagyon lassú. Az Adjusting the RAM opció kiválasztásával tudjuk megadni a memóriahasználatot egy megjelenő csúszkán, vagy pontos értéket is beírhatunk.

Most a virtuális merevlemezt kell elkészítenünk. Az első opcióval egy már létező merevlemezt tudunk hozzárendelni a rendszerhez, míg a másodikkal újat hozhatunk létre. Természetesen a második opciót kell választanunk.

Fontos leszögeznem, hogy a virtuális merevlemez valójában csak egy sima .vhd kiterjesztésû fájl, amibe a virtuális gép fog merevlemezként dolgozni. A Browse gombbal, vagy a címsorba írva tudjuk meghatározni hova mentse a virtuális merevlemezt, míg lejjebb a pontos méretét tudjuk megadni. Ez rendszerenként eltérő, de érdemes legalább 2-3 Gb nagyságú lemezt készíteni.

Ezután egy ablakban összefoglalva látjuk az elkészült virtuális gép paramétereit:

És már látjuk is a kis ablakban az elkészült virtuális gépünket:

Most részletesebben kitérek a virtuális gép beállításaira, amit a módosítani kívánt gépet kiválasztva, és a Settings gombra kattintva tehetünk meg.

FONTOS megjegyezni, hogy bizonyos beállításokat csak akkor tudunk módosítani, ha éppen nem fut a virtuális gép, és erre a program is figyelmeztet.

Valamint bizonyos opciók csak akkor lesznek elérhetőek, ha a telepített rendszerre installáltuk a Virtual Machine Additions programot. Nézzük címszavakban az opciókat:

File name: Itt tudjuk módosítani a virtuális gép nevét.
Memory: Itt lehetőségünk van módosítani a virtuális gépnek szánt fizikai memória nagyságát.
Hard Disk: Lehetőségünk van megváltoztatni az alap virtuális merevlemezt, és akár több lemezt is hozzáadhatunk.
Undo Disks: Az opciót bekapcsolva, lehetőségünk van arra, hogy a virtuális gépen történt változásokat ne mentse el a program. Ekkor a gép lezárásakor megkérdezi a program, hogy elmentse-e a változásokat.
CD/DVD Drive: Itt adhatjuk meg, hogy a virtuális gép lássa-e a gazda (Host) gép optikai meghajtóját.
Floppy Disk: A kislemez meghajtó beállítása.
COM: A soros portot lehet elérhetővé tenni a virtuális gép számára.
LPT: A párhuzamos portot teszi elérhetővé a virtuális gépnek.
Networking: Be lehet állítani, hogy hány, és melyik hálózati kártyát érje el a vendég (Guest) gép.
Sound: Hang be/ki kapcsolása.
Mouse: Az egér beállításai, csak a Virtual Machine Additions telepítése után.
Shared Folder: Hasznos dolog, mert ezzel egy mappát tudunk elérhetővé tenni a vendég (guest) számára a merevlemezünkön. Használatához szükséges telepíteni a Virtual Machine Additions-t.
Display: A kép beállításait változtathatjuk meg. Teljes képernyő, menü elrejtése stb.
Close: Meghatározhatjuk, hogy mi történjen, ha a vendég (Guest) gépet kikapcsoljuk.

Indítás (Start)
Ha minden beállítást elvégeztünk, válasszuk ki az elkészített rendszert, és kattintsunk a Start gombra. Ekkor ez a kép fogad:

Mint egy sima számítógépnél, itt is próbál a gép boot-olni. Ekkor be lehet tenni az optikai meghajtóba a telepítő CD-t, vagy használjunk egy képfájlt, amit a CD menü Capture ISO Image… opciójával olvashatjuk be. A rendszer telepítése ugyan úgy megy mint egy sima számítógépen, azzal a különbséggel, hogy a virtuális rendszert szabadon nyüstölhetjük bármiféle károsodás nélkül.

A telepítés végeztével ne felejtsük el telepíteni a Virtual Machine Additions-t az Action menü Install or update Virtual Machine Additions opcióval.
Végezetül kedvcsinálónak egy kép a mûködő virtuális számítógépről: