Korábbi leírásomban a windows beépített távoli elérés funkcióját mutattam be. Most egy nagyon egyszerű programot ismertetek, amivel néhány kattintással át tudjuk engedni gépünket egy külső segítőnek. Ez a program a join.me, amit én is gyakran használok távsegítség nyújtásra.  Az alkalmazás használatához egy kliens programot kell futtatni (nem kell telepíteni) a távvezérelni kívánt gépen, a kapcsolódó számítógép egy böngészőn keresztül fogja átvenni az irányítást. Hatalmas előnye, hogy egyszerű elmagyarázni akár telefonon, akár email-ben a program telepítésének menetét így gyorsan meg tudjuk oldani a segítségkérő problémáit. Fontos megjegyezni, hogy a program nem alkalmas minden probléma kezelésére. Sokszor tapasztaltam fagyást és kapcsolat szakadást driver frissítésnél, vagy egyéb rendszerszintű módosításnál. De arra maradéktalanul alkalmas, hogy segítsünk a nagyinak frissíteni a facebook profilképét.

Join.me letöltése

Join.me letöltése

Először a kliens gépre kell letöltenünk az alkalmazást. Jobban járunk, ha már akkor letöltjük mikor még nincs semmi probléma, hogy még egyszerűbbé tegyük a későbbi hibaelhárítást. Navigáljunk el a join.me oldalára. A kliensprogram letöltéséhez a bal oldali lehetőségnél át kell váltanunk a BASIC opcióra (bizony ebből is van fizetős változat), majd a nagy nyílra kattintva töltsük le a programot. Most indítsuk el. Sajnos elképzelhető, hogy elég sokat kell várni amíg üzemképes lesz, főleg régebbi gépeknél lehet akár 1-2 perc is ez az idő.

Kezelőfelület

Kezelőfelület


 

Ha a program elindult, akkor a képernyő tetején az alábbi ablak fog megjelenni. Az ablakban lévő kilenc számjegyet kell majd elküldeni (bediktálni telefonon) annak, aki szeretne a géphez kapcsolódni. A kapcsolódni kívánt személy a join.me oldalon a jobb oldali mezőbe beírja a kapott számsort, majd a zöld nyílra kattintva kapcsolódási hozzáférést kér a kliens géptől.

 

Távvezérlés indítása

Távvezérlés indítása

Az alábbi képen szemléltetem a műveletet. Miután megkezdtük a csatlakozást, engedélyt kell kérnünk a kliens géptől az irányítás átvételére. Ezt jóvá kell hagynia a vezérelt gépen valakinek, ezután máris teljes irányításunk alá kerül a rendszer. A művelet közben lehet chat-elni, konferenciahívást kezdeni, hogy gördülékeny legyen a hibaelhárítás. Mint említettem a programnak vannak hiányosságai, de ennél egyszerűbb és gyorsabb megoldás nem létezik.