Az InstallRite egy telepítő készítő program. Egyszerű használni és segítségével azok a programok is beavatkozás nélkül telepíthetőek, amiknek nincsenek silent kapcsolói. Ráadásul használatához nem kell minimális programozási ismeret sem, mint a korábban említett AutoIt-hez.
Röviden ismertetem a program működését. Az Install Rite figyeli a telepítés folyamatát mégpedig úgy, hogy a regisztrációs adatbázisról és a rendszermeghajtóról készít egy pillanatképet (snapshot) a telepítés előtt és a telepítés után is. Ezután kilistázza a telepítés során bekövetkezett változásokat, amiket egy futtatható állományba rögzít. A .exe fájl-t futtatva, a rögzített változások bekerülnek a regisztrációs adatbázisba és a telepített fájlok is bemásolódnak a megfelelő mappába, ezáltal pontosan azt a hatást érjük el, mintha telepítettük volna a programot. A folyamat szépséghibája az, hogy ha nem Rendszergazdaként készítjük el a telepítőt, hanem saját felhasználó nevünk alatt, nem lesz teljesen pontos egy másik gépen a telepítés. Mert ha mondjuk Gipsz Jakab fiókja alól készítettük a telepítőt, majd egy másik gépen Waslaw felhasználónak akarjuk felrakni a programot, akkor a telepítő a regisztrációs adatbázisba és a meghajtóra is úgy másolja a fájlokat, mintha a gépen Gipsz Jakab felhasználó létezne. Tehát csinál olyan mappákat és hivatkozásokat, amiket nem kéne, ezáltal sérülékenyebbé teszi az amúgy is érzékeny regisztrációs adatbázist. Ezért kell a telepítőket a Rendszergazda fiók alól megcsinálni, mert ez a fiók minden számítógépen létezik. Ezt úgy a legegyszerűbb megoldani, hogy használunk virtuális gépet, így nem kell telepiszkítanunk a saját rendszerünket, valamint programok tesztelésére is kiválóan alkalmas.
Most pedig lássuk az InstallRite telepítését és használatát, ami letölthető INNEN:

A telepítéssel nem lesz sok probléma. Elég ha türelmesen végignyomkodjuk a NEXT gombot és elfogadjuk a licensz-et. A program teljes mértékben freeware, szóval nem kell aggódnunk a legális használat miatt. Az utolsó ablakban lévő két pipát vegyük inkább ki, mert az első opció kreál egy Startup (magyar windows-ban indítópult) mappát és belerakja a program indítására szolgáló parancsikont. A másik opcióval feliratkozhatunk az InstallRite hírlevelére. Most nézzük részletesen a program használatát:

FONTOS! Lehetőleg a programot virtuális gépen futtassuk, vagy jelentkezzünk át Rendszergazdának, hogy a telepítőbe ne kerüljenek felesleges bejegyzések.

Ha elindítjuk az Install Rite-ot, a következő ablak fogad:

startup

A program felajánlja a segítségét. A Yes gomb megnyomásával előkerül az angol nyelvű súgó. A No gomb megnyomásával elkezdhetjük a munkát, de érdemes a középen található Use the Install Wizard lehetőséget választani, amivel egy varázsló segítségével tudjuk megalkotni a telepítő programot.

A varázsló kiválasztását követően ezt látjuk:

configure

Itt be tudjuk állítani a program működésének paramétereit. Legegyszerűbb, ha simán továbblépünk a Tovább gombbal. Hozzáértőbbek a Configure gombbal finomhangolhatják a beállításokat.

A következő kép a korábban említett Snapshot elvégzésére figyelmeztet:

snapshot

A következő lépés előtt érdemes az egyéb futó programokat bezárni, hogy valóságos pillanatképet tudjon készíteni a program. Nincs más hátra, mint a Tovább gomb megnyomásával elkezdeni a folyamatot. Ezután egy folyamatjelzőn követhetjük végig a program tevékenységét.

Ha elkészült, a következő képet látjuk:

Install

Most ki kell választanunk az alkalmazást, amiről szeretnénk silent telepítőt készíteni. Begépelhetjük az ablakba, vagy a mellette lévő ikonra kattintva tallózhatjuk. Ügyeljünk arra, hogy a program telepítőjét indítsuk, mintha egyszerűen telepítenénk az alkalmazást. A kiválasztás után nyomjuk meg a Tovább gombot. Ezután érdekes dolog történik. Az Install Rite eltűnik, mintha nem is használtuk volna, helyette a kiválasztott program telepítő ablaka jelenik meg. Nem kell megijedni, az Install Rite a háttérben dolgozik, nekünk csak végig kell menni a telepítés lépésein, mint amikor egyszerűen telepítenénk az alkalmazást.

Ha telepítést befejeztük, a következő kép jelenik meg:

Record

A program jelzi, hogy érzékelte a telepítés befejezését. Ha további programokat szeretnénk telepíteni, akkor a Wait a while… I’m not finished yet. gombbal tudunk újabb telepítéseket végezni. Ez azonban nem ajánlott, mert minél nagyobb változás történik a rendszerben, annál nagyobb a hibák előfordulásának valószínűsége. Ezért inkább kattintsunk a Tovább gombra, ekkor a program újra átnézi a számítógépet mint korábban a snapshot készítésénél és feljegyzi a változásokat.

Ha elkészült, az alábbi kép jelenik meg:

Name

Most megkérdezi, hogy mi volt a neve a telepített programnak. Alapesetben a telepítés során érzékeli és előre beírja a mezőbe a program nevét. Az Advanced gombbal megtudhatjuk milyen változások történtek a rendszerben a telepítés során. Az Ok gomb megnyomásával jutunk tovább.

Ha minden rendben ment, akkor a következő ablakot látjuk:

Complete

A program tudatja velünk, hogy elkészült a “csomag” amiből faraghatunk telepítő programot a Build Install Kit gomb megnyomásával, vagy nyomjuk meg a Befejezés gombot, ha később akarunk “csomagot” készíteni. Mivel most a gyorstalpalót végezzük, ezért nyomjuk meg a Build Install Kit gombot.
Most ki kell választanunk a mappát, ahova a telepítőnket szeretnénk tenni, valamint elnevezhetjük (alapértelmezésben a program nevet adja a .exe állománynak).

Ha ezzel végeztünk, ezt az ablakot látjuk:

Options

Itt tudjuk finomhangolni a telepítő futtatási paramétereit. Érdemes bepipálni a Quiet installation mode (csendes telepítés mód) négyzetet és a Never reboot, even if needed (ne legyen újraindítás) négyzetet, elvégre ezen opciók miatt használtuk a programot. Most már csak egy Ok-t kell nyomnunk és megvárni míg elkészül a telepítőnk.
Természetesen elég sok beállítás közül választhatunk a programban. Megnézhetjük konkrétan, hogy milyen változások történtek a rendszerben a Review Installations-al, vagy készíthetünk újabb tlepítő Kit-et a korábbiak alapján a Build an InstallKit menüben.
Néhány összefoglaló tipp a végére:

Lehetőleg Rendszergazda fiók alatt készítsük a telepítőket, a problémák elkerülése végett.

Hogy ne sérüljön a rendszerünk, használjunk virtuális gépet!