Infoaxe hamis invitálás

Infoaxe hamis invitálás

Korábban már jeleztem a facebook oldalamon, hogy elképesztő mértékű spam hadjáratot folytat egy cég. A mellékelt képen látszik a sablon meghívójuk, amiben valószínűleg egyik ismerősünk email címe szerepel, és a hamis levél szerint szeretne minket követni. Ez egy nagyon kellemetlen spyware (kémprogram) átverő üzenete. Semmiképpen ne kattintsunk egyik gombra se! Amit tehetünk, hogy spamnak jelöljük a levelet, vagy ha gmail felületre érkezett az áldás, akkor a mellékelt kép szerint a kis nyílra kattintva jelentjük az adathalászatot a google-nek.

Adathalászat bejelentése

Adathalászat bejelentése

 

Amit a kémprogram csinál, az nem más, minthogy a címlistánkon lévő összes címre elküldi a hamis levelet, megpróbálva ismerőseinket is átverni. Valamint telepít egy Flipora nevű kellemetlen böngésző kiegészítőt, ami folyamatosan figyeli minden internetes tevékenységünket, és szorgosan jelenti az anyacégnek.

Ha esetleg valaki belefutott a kémprogramba, van mód az eltávolítására. Az eltávolítás a böngészőtől és a feltelepült bővítménytől függ.

 1. Bővítmény eltávolítása:
  Firefox:
    Eszközök -> Kiegészítők -> Bővítmények itt meg kell keresnünk az eltávolítani kívánt bővítményt (flipora vagy infoaxe). Utána a Firefox újraindítása szükséges.
  Chrome:  Beállítások -> Bővítmények és törölni a flipora, vagy infoaxe bővítményt, majd indítsuk újra a Chrome-ot.
 2. Kezdőlap megváltoztatása:
  Firefox: Eszközök -> Beállítások -> Általános fül és a kezdőlap mező átírása.
  Chrome: Beállítások, majd az Induláskor szekcióban átírni a kezdőlapot.
 3. Alapértelmezett kereső visszaállítása
  Firefox: A jobb felső sarokban lévő keresőmező bal oldalán a nyílra klikkelünk, majd kijelöljük az alapértelmezett keresőt.
  Chrome: Beállítások, majd a kereső szekcióban vissza tudjuk állítani az alapértelmezett keresőmotort.

Sajnos nagyon sok fajtája van a fertőzésnek, így aki egyéb problémával is találkozott, annak hozzászólásban igyekszek segíteni.