Az oldal átalakítása és a keresőoptimalizálásba merülésem közben ismerkedtem meg mélyebben a google+ közösségi alkalmazással. Először leírom szubjektív véleményemet, majd beszámolok a tényekről. Aztán mindenki döntse el merre tovább.

Google+Már az első pillanattól szimpatikus volt a google+. Hogy miért? Mert egy darab reklám sem zavarta a nézelődést. A facebooknál sem zavart sokáig de csak azért, mert reklám blokkoló kiegészítőt (Adblock plusz) használok. Azért más az érzet, hogy eleve nincs reklám, vagy bizonyos óvintézkedések mellett eltüntethetőek a zavaró ablakok. A reklámok eltüntetése után már csak a felszabaduló nagy üres helyet kellett megszokni.

A második indok amit fel tudok hozni, az a remek design és átláthatóság. Az oldal letisztult, jól olvasható betűtípust használ, és nagyon jól néznek ki a híreket megjelenítő ablakok. Lista nézetet is beállíthatunk, ha valakinek zavaró a három oszlopos híráradat. Lényegében nagyon hasonlít a versenytársa mind funkcióiban, mind célközönségében, de lássuk a tényeket amik ismeretében mindenki eldönti hova teszi le a voksot.

Google+

Facebook

 Reklám: Az oldalon nincs reklám (egyenlőre). Azt beszélik, hogy később talán adwords hirdetések jelenhetnek meg.Mindenütt tele van reklámmal. Egyértelmű, hiszen ettől várják a bevételt. Cégeknek vásárlószerzéshez ideális.
 Appok:Nem ad rá lehetőséget.Lehetőséget biztosít a cégeknek, hogy elkészítsék saját alkalmazásaikat, ezáltal tetszés szerint testre szabhatják oldalukat.
 SEO (kereső optimalizálás):Az oldal és a bejegyzések is kereshetőek. A google hozzáadta a google+ algoritmust a keresőhöz és jobb helyezéssel hozza mint a facebook oldalakat.Az oldal indexálásra kerül, de a rajta lévő bejegyzések, szövegek nem.
 Bejegyzések:A bejegyzéseket a kijelölt kör összes tagja látja és megjelenik az oldalukon.Az új algoritmusnak köszönhetően nem minden feliratkozó kapja meg az adott bejegyzést, még ha személyes profilba írjuk akkor sem!
 Felhasználók:A legdinamikusabban növekvő közösségi oldal.A legtöbb felhasználóval rendelkező közösségi oldal.
 A gomb:A +1 gomb megnyomásával megjelenik a felhasználónál a jelzés. Viszont hatással van a keresésre is. Hosszabban erősíti az adott bejegyzést, mint egy sima like.A like gomb megnyomásával az ismerőseink falára kerül a bejegyzés, de általában elveszik a rengeteg új hír között.
 Adatvédelem:A google alapesetben titkosan kezeli az adatokat, azok csak azokhoz kerülnek ki, akiknek mi szeretnénk eljuttatni.Rengeteget hallani a facebook adatkezelési hézagokról, amit teljes mértékben igaznak bizonyultak. Alapesetben mindent láthat mindenki, komoly procedúrával lehet elérni, hogy adatainkat csak azok érjék el akiket mi akarunk.

Nálam az utolsó összehasonlítás is nagyot emelt a google+ rendszerén, és a facebook bejegyzés megosztás korlátozása egyenesen felháborító. Mint ahogy sok fórum is, én is azt tudom tanácsolni: használjuk mindkettőt, akkor nem maradunk le semmiről.