Napjainkban rengetegen használják a gmail-t levelezéshez, de tapasztalataim szerint nagyon kevesen vannak tisztában az alapvető stílus beállításokon kívül a program egyéb lehetőségeivel. Az útmutatók elkészítésével igyekszek megkönnyíteni a mindennapi levelezést. Első témakörünk a címkék használata lesz.

A gmail felülete jól átlátható, könnyen kezelhető néhány száz levélig. Utána kezd kicsit zsúfolttá válni a felület és nem egyszer hosszú oldalakon keresztül kell kutatnunk, mire megtaláljuk amit keresünk. Természetesen nagy segítség a beépített kereső funkció, de ennek használata is kíván némi ismeretet, valamint a szűrt listák is elég hosszúak szoktak lenni. Ebben nyújt segítséget, ha leveleinket címkékkel látjuk el.
Első lépésként a Beállításokhoz kell eljutnunk, majd válasszuk a Címkék menüpontot. Ezután az Új címke létrehozása gombbal elkészítjük első címkénket.

Beállítások

Beállítások

Címkék

Címkék

A felugró ablakba beírjuk a címke nevét, amit én Próba névvel láttam el. Érdemes jól elkülöníthető nevet választani, mint például: Munka, Család, stb., hogy utána könnyebben kiigazodjunk.  A következő mezőben egy már meglévő címke alá tudjuk sorolni az újonnan létrehozottat. Mondjuk a munka címke alá tudjuk rendezni az otthoni, és céges munkáinkat. Mivel jelen esetben ez az első címkénk, így ez a rubrika üresen marad. A Létrehozás gomb megnyomásával el is készültünk. Most már látjuk is az új Próba címkénket a felsorolásban, de a bal oldali oszlopban is megjelent.

Címke létrehozása

Címke létrehozása

Kész címke

Kész címke

Ezután már fel is tudjuk címkézni kategorizálni kívánt leveleinket. Ehhez a fenti címke ikonra kell kattintanunk a megnyitott levélben, vagy a főoldalon kijelölünk több levelet és utána kattintunk az ikonra. Az utóbbi esetben egyszerre több levelet is fel tudunk címkézni. A lenyíló menüből kipipáljuk melyik címke alá szeretnénk rakni levelünket. Egy levelet több címkével is el lehet látni. Az alapbeállítások szerint már van pár előre beállított címke, de ezeket érdemes a későbbiekben lecserélni.

Ha a bal oldali menüben a most készített Próba címkénkre kattintunk, csak azok a levelek jelennek meg amiket ezen címke alá soroltunk. Így már jóval egyszerűbb az adott témakörön belül áttekintenünk levelezésünket. Ha a felirat melletti kis négyzetre kattintunk előjön egy lenyíló menü, ahol tovább finomíthatjuk a megjelenést. Beállíthatunk tetszőleges színt, elrejthetjük, átnevezhetjük, valamint alcímkét is hozzáadhatunk a meglévőhöz.

Címkézés

Címkézés

Címke tulajdonságai

Címke tulajdonságai

A főoldali levéláradatban pedig jól látható a megjelölt levelek mellett a beállított címkénk (vagy címkéink), így itt is könnyebb eligazodnunk. Sőt akár arra is van lehetőségünk, hogy a kijelölt leveleket a címke ikon melletti mappa ikonra kattintva áthelyezzük véglegesen, így nem jelennek meg tovább a főoldalon. Ha a címkére kattintunk természetesen elérjük továbbra is leveleinket, de így az azonos témájú levelek egy helyre kerülnek és nem fogunk elveszni a főoldal levelei között.

Címke a főoldalon

Címke a főoldalon

A későbbiekben bemutatom a Csillagozott és Fontos jelölőket, a szűrőket, amikkel automatizálhatjuk a címkék kiosztását, valamint az átirányításokat, hogy elég legyen egy levelező fiókot használnunk, ahova az összes email címünk levelei érkeznek.