Biztos mindenkivel előfordult már, hogy szeretett volna valamilyen ingyenes anyagot letölteni, de a reklámozott fájl letöltéséhez be kellett regisztrálni az adott oldalra. Ez az alap trükk e-mail címek szerzésére ahova aztán lehet szórni a spam és hírleveleket. Az interneten sajnos sokkal csúnyább átverésekbe is bele lehet futni. A lényeg, hogy valódi e-mail címünket csak ott adjuk meg, ahol tényleg tartósan szeretnénk szerepelni regisztrált felhasználóként.

A többi oldalra eddig sokan egy kuka címet használtak, ahova mehetett a sok spam, mert csak akkor nézték meg ha konkrét üzenetet vártak. Erre nincs szükség, mert évek óta megbízhatóan működik a spamavert nevű szolgáltatás (bár a közelmúltban kicsit rezgett a léc). Az ötlet zseniális. Létrehoztak egy oldalt, ahol díjmentesen tetszőleges e-mail címet lehet létrehozni, majd korlátozott ideig megnézni a rá érkező leveleket. Ezáltal elkerülhető, hogy spam levelekkel bombázzák saját címünket és hozzáférhetünk a regisztrációhoz kötött tartalmakhoz.

A művelet igen egyszerű. Mikor meg kell adnunk a címünket egyszerűen az alábbi formátumot használjuk: valami@spamavert.com. Én általában a regisztrálandó oldal címét szoktam megadni. Ezután elnavigálunk a spamavert.com oldalra, és beírjuk a megadott címet a főoldalon lévő mezőbe. Ekkor eljutunk egy felületre, ahol megnézhetjük a kapott levelünket, esetleg megerősíthetjük regisztrációnkat.

Spamavert oldal

Spamavert oldal

Várakozás a levélre

Várakozás a levélre

Megérkezett a levelünk

Megérkezett a levelünk

 

Végül néhány tipp az oldal használatával kapcsolatban:

  • Soha, semmilyen körülmények között ne küldjünk a címre privát vagy kényes információt tartalmazó levelet, mert a hozzáférés teljesen szabad így bárki elolvashatja.
  • Ha már használjuk a szolgáltatást a regisztrációkor se adjunk meg valós adatokat, mert azok is tárolásra kerülhetnek az e-mailben.
  • Érdemes elkerülni a teszt@spamavert.com, test@spamavert.com és hasonló e-mail címeket, mert ezeket sokan használják és rengeteg levél megy át a fiókon (próbáljuk csak ki :-))
  • Elképzelhető, hogy nem jól jeleníti meg a felület a regisztrációhoz szükséges aktiváló kódot. Ekkor a jobb oldali Forward gombbal továbbítani tudjuk magunknak a levelet úgy, hogy rejtve marad a valódi címünk.