Ahogyan a windowst is lehet telepíteni beavatkozás nélkül (csendes telepítés), úgy a többi programot is fel lehet úgy rakni a számítógépre, hogy ne kelljen közben hosszú kérdésekre válaszolnunk. Ezen az oldalon a “csendes” telepítéssel foglalkozunk.

Kapcsolók (switch):
A legegyszerűbb módja a programok beavatkozás nélküli telepítésének, ha a programba beépített kapcsolókat használjuk. Ezek a kapcsolók általában a következő alakban használhatóak:

program.exe /kapcsoló

Első lépésként érdemes kideríteni, hogy a programnak vannak-e kapcsolói, amivel lehet silent módban telepíteni. A legtöbb program tartalmazza a kapcsolókat, csak elő kell valahogy csalogatni a file-ból. Ehhez futtatnunk kell a telepítőt a /?, vagy /help kapcsolókkal. Ezt az alábbi módon tehetjük meg:

  1. A telepítő file-on jobb egérgombot nyomunk, és a feljövő menüből a Parancsikon létrehozása parancsot választjuk. Ekkor ugyan abban a mappában létrejön egy file, ami a “Parancsikon – eredeti file neve” nevet viseli.
  2. Most rámegyünk az előbb létrehozott parancsikonra, és a jobb egérgomb megnyomása után a Tulajdonságok elemet választjuk. A feljövő ablakban a Cél sorban látjuk a program elérési útját. Ráklikkelünk a sorra, majd egérrel, vagy kurzorral a sor végére ugrunk (hasznos lehet az END funkció gomb). Ezután leütünk egy szóközt, és beírjuk a korábban említett /? kapcsolót. Ezután OK-ot nyomunk, és futtatjuk a módosított parancsikont.

A futtatásnak két eredménye lehet:

  1. Feljön egy ablak, amelyben a program leírja a telepítésnél használható kapcsolókat.
  2. Elindul a telepítés, mintha a sima telepítőt indítottuk volna el.

Ha látjuk a kapcsolókat, akkor nincs más dolgunk, mint az előbb bemutatott parancsikonos módszerrel alkalmazzuk azokat a / jel után.
Ha a sima telepítő indult el, akkor módosítsuk a parancsikonban a /?-et /help-re. Ha ezután sem látjuk a program kapcsolóit, akkor a programban valószínűleg nincs beépítve ez a funkció, és más módot kell választanunk a csendes telepítéshez.

Második próbaként, használjuk a PEID programot.
Ez a program kicsit mélyebben néz bele a program szerkezetébe, a kapcsolók után kutatva. Használata veszélytelen, csupán diagnosztikai funkciója van. A szükséges lépések:

  1. Letöltjük a programot innen, majd kitömörítjük egy tetszőleges mappába.
  2. Futtatjuk az USSF.exe alkalmazást. A PEID futtatásakor nem igazán tudnánk értelmezni az adatokat, hacsak nem vagyunk jártasak a programozásban.
  3. A megjelenő ablakban kitallózzuk a telepítőt, amit szeretnénk megvizsgáltatni, majd megnyitjuk.
  4. Ezután a program leellenőrzi az EXE file-t, majd kiadja az eredményt.
    Kiadja a megtalált telepítési kapcsolókat, vagy hibaüzenettel megáll, mert nem talált kapcsolót

Ha még a PEID-vel sem találtunk a telepítőhöz kapcsolót, más eszközökhöz kell folyamodnunk:

Körülnézünk az MSFN honlapján, és a fórumon, hátha valaki megfejtette a kapcsolót. Ha itt sem találunk semmit akkor még rákereshetünk a neten, vagy a gyártó honlapján.
Ha egyik módszerrel sem jártunk sikerrel, akkor valószínűleg a programnak nincs beépített silent telepítő kapcsolója. Ha továbbra is szeretnénk beavatkozás mentesen telepíteni, és jól értünk a számítástechnikához, akkor megpróbálhatjuk beszkriptelni a telepítőt az AutoIt programmal, amivel egy másik fejezetben foglalkozunk.