Korábbi cikkemben írtam egy a facebookon előforduló veszélyekről, most a mindennapi böngészést veszem górcső alá.

Manapság már az egyszerű böngészés is komoly veszélyekkel jár. Az adatok alapján közel 1,5 millió áldozata van az internetes bűncselekményeknek naponta. Ez egy nagyon magas szám, ami folyamatosan nő az internet térhódításával. A támadások nagy része azonban kivédhető egyszerű odafigyeléssel. Alapvető szabály, hogy mindig hallgassunk a józan eszünkre. Az alábbi irányelveket követve.

Gyanakodjunk:

Ha valami nagyon csábító ajánlatot kapunk az interneten, vagy levélben, egyből gyanakodjunk. A felugró ablakokban és levélben lévő linkre kattintás ellen a legtöbb esetben az antivírus programok sem tudják megvédeni a felhasználót. A legbiztonságosabb, ha ilyenkor bezárjuk a kétes ajánlatot tartalmazó ablakot. FIGYELEM! Nem érdemes ilyenkor a kis x-re kattintani sem, mert sok estben a bezárást szimbolizáló ikon is ugyan arra a kártevő oldalra mutat.

Link elemzés

Adathalász email

Adathalász email link

Nézzük meg a linkek hova mutatnak. Minden esetben amikor az ember gyanakszik, érdemes megnézni, hogy az adott link hova mutat valójában. Ezt természetesen ne úgy tegyük, hogy rákattintunk, hanem vigyük a link fölé a kurzort, és a böngésző a bal alsó sarokban megmutatja hova mutat a link. Ha itt más címet látunk mint ami várható lenne, netalántán sok furcsa karakter van benne, esetleg más országhoz tatozó domainhez tartozik mint kellene (pl: .ru), akkor szintén zárjuk be az oldalt a link megnyitása nélkül. A keresésnél megjelenő találatok szűrésében jó pár antivírus program segítséget nyújt. Ilyen többek között az AVAST Online Security modulja, ami a vírusirtóprogram telepítése nélkül is elérhető.

Megosztás

Tipikus megosztásvadász videó

Tipikus megosztásvadász videó

Lehetőleg ne osszunk meg semmit ami magától kéri, hogy osszuk meg. Sok oldal erre alapoz, ezzel a trükkel próbál nagy látogatottságot szerezni. Tipikus eset, mikor valami nagyon érdekes videót harangoznak be, ám csak megosztás után lehet megnézni. Itt is gondolkodjunk józan ésszel. Mikor a videó egy óriási tengeri férget harangoz be, ami megesz egy mólón álló embert, csak gondoljuk végig mennyi esély van arra, hogy ez valóban megtörtént. Természetesen semennyi. Ha bedőlünk, láthatunk egy gyenge videótrükköt és megosztjuk oldalunkon a videót, rosszabb esetben még valami kártevőt is összeszedhetünk. Ennek elkerülésére szerencsére van egy kis segítség, a Tiszta Internet Projekt, melynek segítségével egy bővítmény blokkolja az ilyen oldalakat egy előre elkészített lista alapján.

Hozzáférést kérő oldalak, alkalmazások

Google fiókkezelés

Google fiókkezelés

Sok olyan alkalmazás, játék van a neten, aminek használatához hozzáférést kell adnunk bizonyos adatainkhoz. Általában email cím listát, személyes adatokat, vagy egyéb információkhoz kér hozzáférést a program, gyakran a gmail fiókon keresztül. Ez a metódus főleg mobil alkalmazásoknál, vagy kiegészítőknél gyakori. Ha ismerjük az alkalmazást, és informálódtunk róla előzetesen, akkor megadhatjuk ezeket az információkat, mert az alkalmazásnak a rendes működéséhez is szükségesek lehetnek ezek a hozzáférések (szépen néznénk ki, ha egy képszerkesztő alkalmazás nem férne hozzá a képekhez). Viszont ismeretlen eredetű, noname alkalmazásokkal ne osszunk meg adatokat. Érdemes havonta átnézni milyen program fér hozzá fiókunkhoz. Ezt EZEN a linken tudjuk ellenőrizni. Sajnos az alkalmazások törlésével általában nem törlődik a fiókhoz való hozzáférési jog.

 Inkognitó (Privát) mód

Inkokgnitó mód

Inkokgnitó mód

Ez a lehetőség nem csak arra jó, hogy eltitkoljuk kíváncsi párunk/családtagunk előtt, hogy mit is böngésztünk az előző nap, hanem arra is, hogy az ablak bezárásával minden megnyitott oldal által letöltött adat törlődik a géptől. Cookie-k, képek, előzmények, stb. Érdemes akkor használni, ha gyanús oldalra tévedünk, vagy tervezünk ilyeneket meglátogatni. Ez sajnos nem jelent teljes biztonságot, így elővigyázatosan használjuk. Nagy előnye, hogy az ilyen módban futó ablakban külön be tudunk lépni másik fiókba, mintha egy teljesen másik gépen böngésznénk. Valamint az oldalak sem látják böngészési tevékenységünket. Chrome böngészőben így érjük el az inkognitó módot:

  1. Nyissunk egy Chrome-ablakot.
  2. A böngészőablak jobb felső sarkában kattintsunk a Chrome-menüre Chrome menu.
  3. Válasszuk az Új inkognitóablak parancsot.
  4. Megnyílik egy ablak, amelynek a jobb felső sarkában egy szürke alak van. 
  5. Az inkognitómód befejezéséhez kattintsunk az X gombra az inkognitóablakok sarkában.

Összefoglalva figyeljünk oda kicsit internetezés közben, rengeteg problémától tudjuk megkímélni magunkat. És nem kerül semmibe ellenben egy teljes rendszer újratelepítéssel, ami nem olcsó mulatság.