Régóta gondolkodok a téma kifejtésén. A felül lévő halálfejes kép talán kicsit túl nyers, de sajnos nagyon is helytálló ha arról van szó kik és mennyit tudnak rólunk csak és kizárólag az internetezési szokásaink, a meglátogatott honlapok, vagy közösségi oldalon publikált információk alapján. Ez a probléma lényegében gyerekcipőben jár, mert az internet elterjedése nem tekint akkora múltra vissza mint mondjuk a szervezett bűnözésé, de kora ellenére igenis veszélyes és egyre veszélyesebbé válik. A cikk elsősorban a fiatal korosztálynak szól, akik néha az ép észt is mellőzve feleletlenül teszik nyilvánossá adataikat.

Kezdjük rögtön egy felrázó videóval. Az utcán leszólított embereket jóslásra invitálják egy sátorba, ahol az úriember rendkívül pontosan hibázik rá privát információkra. A járókelők elcsodálkoznak a jós tehetségén és nem értik, hogyan lehetséges mindez. A spirituális megvilágosodás előtt azonban lehull a lepel (szó szerint) és láthatóvá válik a kis csapat, akik a célszemély neve és fotója alapján az interneten fellelhető adataiból összerakták a jóslatokat.

Facebook a népszerű vadászterület

Biztonságos internetezés I. a FacebookSajnos a manapság annyira népszerű közösségi oldal hordozza a legnagyobb veszélyt. Remek móka kiposztolni, hogy mikor hol vagyunk, mit eszünk, mit csinálunk, kivel vagyunk, de ennek azért rengeteg hátulütője van. Már elég ha csak azt végiggondoljuk, hogy ezen posztok alapján kiismerhető mikor vagyunk otthon, merre szoktunk mászkálni, mit csinálunk szabadidőnkben, és még sorolhatnám. Holott ezen információk megosztása – ismerjük be- nem nélkülözhetetlenek. Akikkel együtt vagyunk, azokkal jól érezzük magunkat és élményeinket megoszthatjuk barátainkkal élő szóban. Ez a másik sarkalatos pontja a közösségi oldalaknak, hogy megöli az élő szóban, beszélgetés formájában lezajló kommunikációt ember és ember között. Nemrég egy esküvőn voltam a feleségemmel és csak mély sajnálatot tudtam érezni, mikor két asztaltársunk a vacsoránál mélyen a telefonja fölé görnyedve böngészte a facebook-ot ahelyett, hogy akár két szólt volna hozzánk. Természetesen a menü minden fogása ment fel az üzenőfalra…

A felvezetés után nézzük a konkrétumokat, amikkel minimalizálhatjuk az adataink kiszivárgását:

  • Fotók: Fotóinkat (főleg a kényesebbeket) ne tegyük közzé a nagyvilágnak! Ide tartoznak a gyermekeinkről felrakott képek is. Sok helyen látom, hogy a meztelen gyerekek ki vannak posztolva a családi nyaralás mappában az egész világ számára. A fotóalbumoknál, vagy a fotóknál beállítható, hogy azokat ki láthassa. Érdemes ezeket a képeket a szűk családi körön kívül MINDENKI MÁS számára láthatatlanná tenni. Gondolom nem sokan szeretnék ha a róluk készült fotó felkerülne valamelyik híres szennyoldalra.
  • Elérhetőségi információk: Itt is érdemes leszűrni a kört olyan emberekre, akiket személyesen is jól ismerünk és nem ország-világgal közölni lakcímünket, telefonszámunkat, munkahelyünket.
  • Ismerősök: Sokszor futok bele az ismerősgyűjtőbe. Teszem azt találkoztunk egyszer és azt is vagy két éve, erre bejelöl ismerősnek. Nem kell mindenkit visszaigazolni. Csak olyan embereket vegyünk fel ismerőseink körébe, akiket személyesen ismerünk. Az ismerős ismerősének az unokatesóját, akivel egy buliban együtt szórakoztunk nem biztos, hogy érdemes visszajelölni. Arról nem is beszélve, hogy az ismerősök több információt láthatnak az adatlapunkon mint a nyilvánosság az alap beállítások szerint is.
  • Like: Mindenki nagy kedvvel nyomkodja bármilyen oldalon a like gombot, pedig ennek bizony következményei lehetnek. Főleg ha belefutunk egy “lájkvadász” oldalba, ahol a tartalom megtekintése előtt az arcunkba villan egy ablak, hogy a tartalmat csak akkor tekinthetjük meg ha megnyomjuk a like gombot. És utána még egyezzünk bele, hogy az alkalmazás hozzáférjen az adatainkhoz. Mindezen adatszolgáltatásért cserébe kapunk valami harmadrendű hamis videót, “vicces” képet, esetleg egy csinos lányról készült animált GIF-et. Nagyon nem éri meg, mert a  gombnyomással nem ritkán a teljes ismerős listánk is landol az alkalmazás üzemeltetőinél személyes adatainkkal együtt. Itt nem számít, hogy tiltva van a nyilvánosság elől az adatlapunk, mivel beleegyeztünk a megosztásba a teljes adatlapunk az üzemeltetőhöz kerül.
  • Állásinterjú: Bizony, ebben is szerepe van a közösségi oldalaknak. Ha jelentkezünk egy állásra és átjutottunk az első szűrön biztosak lehetünk abban, hogy a felvételt intéző cég vagy személy alaposan átnézi a facebook oldalunkat. Ebből sok mindent le is tudnak szűrni és ha az oldalunkon előnytelen bejegyzések vagy képek vannak fent, akkor elképzelhető, hogy megy a kukába az önéletrajzunk. Erre is oda kell figyelni.
  • Ismerkedés, chat, videó: Nem tanácsos online felületen ismerkedni, ugyanis fogalmunk sincs ki is az akivel valójában beszélünk. A facebook-on is létezik rengeteg kamu oldal és személy, akiket idővel törölnek, de addig is tudnak kárt okozni. Arra is vigyázzunk mit írunk és mutatnunk webkamerán keresztül, mert ezeket könnyűszerrel rögzíteni lehet és akár elektronikus zaklatásnak is kitehetjük magunkat.
  • Cyberbullying -elektronikus zaklatás-: Bizony, ilyen is van. Lényege, hogy egy embernek a mindennapjait keseríti meg egy feltett videó, kép, ami az interneten “mémmé” válik. Rengetegen megnézik, megosztják, így a szerencsétlen aki szerepel a híressé vált felvételen folyamatos zaklatásnak van kitéve a való életben azáltal, hogy a fél világ rajta röhög. Az utcán felismerik, megszólják, megszólítják, ezáltal már nem tudja megszokott életét élni. Első ránézésre nem tűnik komoly dolognak, de sajnos az elmúlt években volt már rá példa, hogy valaki ilyen zaklatás miatt öngyilkos lett.

A fentiek általánosságban érvényesek az összes közösségi oldalra, de a terület egyeduralkodója egyértelműen a facebook.

Remélem tudtam segíteni abban, hogy a biztonságos internetezés mindenki számára megvalósulhasson a közösségi oldalakon. Hamarosan újabb területet mutatok be részletesen.