Napjainkban alapvető szükséglet, hogy védjük számítógépünket a kártevőktől. Ez megoldható különféle fizetős programokkal, de sokaknak nem szeretnének erre külön költeni. Nekik ajánlom az AVAST antivírus ingyenes változatát, amely regisztráció után egy évig használható magáncélra. Rengeteg ingyenes antivírus program létezik, viszont szomorú tapasztalat, hogy egyes programok nem védik megfelelően a gépet, máskor meg akkora erőforrás igénnyel rendelkeznek, hogy ellehetetlenítik a mindennapi munkát.

Az AVAST ingyenes verziója az arany középutat járja, mert kedvező erőforrás igény mellett megfelelően hatékony védelmet garantál. Az alábbi leírásba bemutatom a telepítés lépéseit, majd az ingyenes regisztráció folyamatát. Végezetül bemutatom a lejárt program újraaktiválásának módját, amin rengeteg felhasználó elakad.

FONTOS! Mielőtt belekezdenénk a letöltésbe és telepítésbe, győződjünk meg arról, hogy nincs telepítve más antivírus program a gépünkre, mert komoly gondokat is okozhat két antivírus együttes futása. Ha van már ilyen programunk, előbb távolítsuk el (vezérlőpult -> programok eltávolítása) és csak utána telepítsük az AVAST-ot.

Először töltsük le a programot INNEN. Ez a közvetlen letöltési link, ha nem működne a program elérhető a gyártó honlapján. A letöltés után indítsuk el a telepítőt.

Az első ablakban (ahogyan a letöltési oldal is javasolja) válasszuk a gyors telepítést. A telepítő először visszaállítási pontot készít a rendszerről, majd feltelepíti az antivírus programot. Ezzel a funkcióval együtt települ a Google Chrome böngésző is, amivel nem vesztünk semmit, legalább meg tudjuk nézni milyen egy böngésző, ha eddig az internet Explorert használtuk ami legjobb indulattal is szólva csak “böngészőnek látszó tárgy”.

A Chrome letöltése és telepítése után egy gyors rendszervizsgálat következik, ami a futó alkalmazásokat és fő programmappákat nézi át kártevők után. Ha minden rendben lezajlott, kapunk egy nagy zöld pipát és a kész gombra kattintva el is indul új védelmi programunk.

Most jön az első érdekesség. Hiába tud Magyaraul a program, mindenképpen ezt a képet kapjuk a monitor közepébe:

Direkt marketing

Sajnos hasonló dolgokkal fogunk találkozni a későbbiekben is. A program próbálja direkt marketinggel lenyomni a torkunkon a fizetős változatot, vagy annak kipróbálását, de ezt viszonylag könnyű elkerülni. Itt válasszuk a szürke Register feliratú gombot. Most következik a regisztrációs ablak, ahol a két piros mezőt kell kitölteni. Tetszőleges adat is megadható, mint a mellékelt példa is mutatja.

Regisztráció

Ezután már csak a “Free licence regisztrálása” gombot kell megnyomnunk és már meg is kapjuk a következő idegesítő ablakot, amit a jobb felső X-el be is zárhatunk.

Most már védett a gépünk a károkozók ellen. A program frissíti magát minden indításnál, ha szükséges komolyabban foglalkozni vele, figyelmeztet az újabb verzió letöltésére.

Avast regisztrálása, a regisztrációs idő lejáratát követően

Az óra mellett a narancssárga avast ikonon JOBB egérgomb -> Regisztrálási információk

Regisztrálási információk

Utána középen, ahol mutatja mennyi idő van hátra regisztrálás gomb (csak akkor aktív, ha újra kell regisztrálni).

Aztán a következő lehetőséget kell választani:

SELECT

Ezután megjelenik a jól ismert regisztrációs ablak, ahova tetszőleges (nem valós) címet és nevet lehet írni.