Korábbi leírásomban bemutattam az AVAST ingyenes antivírus telepítését és regisztrációját. Az azóta eltelt pár hónapban újabb modulokkal bővült a program 8-as verziója, amikre nem feltétlenül van szüksége minden felhasználónak. Arról nem is beszélve, hogy a teljes telepítés egy régebbi számítógépet igencsak lelassít, így bár védve lesz rendszerünk, nagyon megnehezül a mindennapi használat. Most a program egyéni telepítését mutatom be, ahol ki tudjuk venni az újabb erőforrás igényes alkalmazásokat, megtartva az antivírus motor teljes funkcionalitását.

Szerencsére van lehetőség a már telepített 8-as verzió testreszabására. Ehhez navigáljunk a Vezérlőpult – Program eltávolítása ablakhoz. Itt keressük meg a telepített avast! Free Antivirus sort, majd kattintsunk felül az Eltávolítás/módosítás gombra. A felugró ablakban a csere gombot válasszuk, majd a tovább gomb megnyomásával elérkezünk az ablakhoz, aminek opcióit a cikk későbbi szakaszában mutatom be.

Avast módosítása

Avast módosítása

Avast modul csere

Avast modul csere

Ha még mindig nincs fent az AVAST, akkor letöltjük INNEN. Mint korábban említettem, ügyeljünk arra, hogy más antivírus program ne legyen a gépen, mert két védelmi alkalmazás igencsak összekeveri a rendszert. A letöltött fájlt futtassuk, de már az első ablaknál mást kell választanunk mint eddig. Most a nagy kék “Gyorstelepítés” feliratú gomb alatt megbúvó Egyéni telepítés opciót válasszuk. Ezután megadhatjuk a telepítés helyét, ezen általában nem kell változtatni.

Egyéni telepítés

Egyéni telepítés

Telepítés helye

Telepítés helye

Most jön a trükk. A felbukkanó ablak bal oldalán válasszuk az Egyéni lehetőséget. Ekkor tetszőlegesen kiválaszthatjuk a telepíteni kívánt komponenseket. A képen látható beállítással egy stabil antivírus környezet hozható létre, a nem használt modulok nélkül.

Egyéni modulok

Egyéni modulok

A kikapcsolt funkciókról részletesebben:

  • Levelezés védelem: Ennek akkor van értelme, ha levelező programot használunk, ami a szerverről közvetlenül tölti le a leveleket (pl.: outlook, firebird, windows mail, stb.). Ebben az esetben hagyjuk bekapcsolva ezt a lehetőséget.
    Ha interneten bonyolítjuk levelezésünket (pl.: gmail, freemail, citromail, stb.) akkor teljesen felesleges.
  • avast! minialkalmazás: Ez egy oldalsávba épülő kiegészítő. Funkcionalitása 0, de biztos van aki szereti nézni az oldalsávot.
  • avast! Távoli segítségnyújtás: Anno nagyon megörültem ennek a lehetőségnek, de a tesztek azt mutatják, hogy a rendszer koránt sem tökéletes. Sokszor lefagy, nem vesz be billentyűket, stb. Aki ilyesmire vágyik használjon inkább TeamViewer-t, vagy Join.me-t.
  • Böngésző takarító: Átlagos felhasználó nem használja ezt a funkciót. Ha valaki mégis szeretne ilyesmit csinálni, vannak sokkal alkalmasabb programok a feladatra (spybot, ccleaner).
  • Program frissítő: Na ettől is kirázott a hideg, mikor először láttam. Felugrik, és folyamatosan tájékoztat, hogy melyik programnak van frissebb verziója, valamint felajánlja az elavult programok frissítését. Az jó, ha frissítjük programjainkat, de az automata frissítő az esetek 10%-ban működött hibamentesen, ami azért elég rossz arány.
  • SecureLine: Egy átlagfelhasználónak teljesen felesleges modul. Lényege, hogy előfizetés esetén egy VPN hozzáférést biztosít, aminek segítségével minden Wifi hálózaton keresztül titkosítva tudunk internetezni.

A modulok kiválasztása után tovább gombokkal elkezdődik a telepítés. Érdemes olvasgatni a Felhasználási feltételeket!

Regisztráció

Regisztráció

A telepítés végeztével egy kicsit más regisztrációs ablakot kapunk mint eddig. Természetesen felesleges a facebook fiókunkkal regisztrálni, inkább alkalmazzuk a jól bevált kamu email cím használatát, majd klikkeljünk a Register with email address feliratú zöld gombra.

Végül kapunk egy szép mosolygós fejet, hogy sikeresen telepítettük programunkat. A kész gomb megnyomásával elkezdődik egy gyors ellenőrzés, valamint elnavigál minket a program egy weboldalra, hogy telepítsük az avast! Online Security bővítményét chrome böngészőnkbe. A bővítmény hasznos lehet, mert megvéd az adathalász támadásoktól, értékeli a weboldalak biztonságát, valamint kijavítja az elgépelt webcímeket. Azonban ezek a biztonsági funkciók is leterhelik a gépet, így akinek eddig is sebességbeli problémái voltak, az inkább mellőzze.

Ellenőrzés és bővítmény

Ellenőrzés és bővítmény

Az egyéni telepítéssel megkapjuk a jól bevált AVAST antivírusunkat, amit régebbi gépeken is tudunk futtatni komolyabb lassulás nélkül, mégis a megszokott biztonsággal. Megjegyezném, hogy a korábban írt Nemzeti Nyomozó Iroda vírus cikkben bemutatott kártevőt sikeresen hatástalanította az AVAST ingyenes verziója egy ügyfél gépén. Már csak a teljes rendszerellenőrzést kellett lefuttatni, és fertőzésmentes lett a gép. Nem kellett bűvészkedni csökkentett móddal, meg egyéb külső eszközökkel.