Mit is takar az automatikus telepítés /unattended/ kifejezés? Nem mást, mint a beavatkozás nélküli telepítés. Bizonyára titeket is idegesít, mikor a telepítés során több tucat lépésen kell átrágnunk magunkat, mire az OP rendszer a megfelelő paraméterekkel települ. Ez főleg akkor idegesítő, ha a rendszer akár hetente több alkalommal is telepíteni kell (mert mondjuk gépeket szerelsz, és telepítesz). A folyamat egyszerűsítésére természetesen van megoldás. A dolog lényege, hogy egy válasz file-t generálunk, ami a telepítésnél helyettünk válaszol a kérdésekre, így nekünk nem kell végigülni a telepítést, hogy a megfelelő gombokat megnyomjuk.

Első lépésként integrálnunk kell az SP3 szerviz csomagot a windows példányunkhoz, ha még nincs benne. Ebben segít ez a leírás: SP3 integrálása
Ezután két lehetőség áll rendelkezésünkre. Vagy a setupmgr programmal készítjük el az automatikus telepítéshez szükséges válasz file-t (Setupmgr telepítés), vagy manuálisan (Manuális telepítés). A setupmgr programmal természetesen egyszerűbb, de a művelet teljes megértéséhez ajánlott manuálisan elkészíteni a file-t.
A módszer a windows XP home, és professional változatának testreszabását tárgyalja, de a win 2000 verzióhoz is használható, némi módosítással.
A telepítő CD készítése oldalon megtudhatod, hogyan írhatod ki az elkészített, és testreszabott XPCD mappádat egy CD lemezre, hogy telepíthesd a számítógépre.

Azért megemlítenék egy alkalmazást, amivel a fenti műveletek grafikus felületről elvégezhetőek, és használata elég egyszerű, ráadásul magyar nyelvű. Ez az NLITE. Az ok, hogy miért nem ezzel a programmal foglalkozik az oldal egyszerű. A programnak elég sok furcsa tulajdonsága van, nem ritkán szokott hibát véteni a testreszabás során, ráadásul a végtermék egy kezdő kezében életveszélyes lehet, mivel a legapróbb dolgokat is lehet benne módosítani, és aki nem ért hozzá könnyen használhatatlan telpítőt kreálhat. Egy próbát mindenképpen megér, de ha tényleg foglalkoztat a dolog, akkor úgyis csak indulópont lesz ez a program, mert a felmerülő kérdéseidre nem fog válaszolni.

Remélem hasznosnak találod a leírást, és sikeresen elkészíted a saját “Unattended” telepítő CD-det. Ha még több lehetőségre vagy kíváncsi, látogass el a MSFN oldalára, ahol teljes körű leírásokat találhatsz, de sajnos csak angolul.

Ha esetleg később lesz még időm, írok a testreszabási lehetőségekről egy összefoglalót.