átverés

Átverés

Bizonyára sokan találkoztak már olyan oldallal és facebook bejegyzéssel, ami a legtutibb, legfantasztikusabb, és legkülönlegesebb videót készült éppen megmutatni. De sajnos mikor a linkre klikkel a hiszékeny áldozat, akkor bizony egy lájkvadász, rosszabb esetben vírust, vagy egyéb kártevőt tartalmazó oldalra jut és kiderül, hogy az egész csak egy átverés. Mielőtt megnyílna a videó, hatalmas ablakban megjelenik a felirat, hogy bizony addig nem láthatjuk az évszázad videóját, amíg nem osztjuk meg a tartalmat saját facebook oldalunkon.

Sokakat annyira felpaprikáz például az “Egy őzike megmentése a medencéből – Ami ezután történt nagyon szívmelengető” főcím, hogy buzgón megnyomják a megosztás gombot, majd tátott szájjal néznek végig egy totál értelmetlen, némi utánajárással a youtube-on is megtalálható őzikés videót. És ezzel terjesztik az átverő oldal elérhetőségét, rosszabb esetben saját gépüket, fiókjukat fertőzik meg valami finomsággal.

Az átlag felhasználók nincsenek felkészülve arra, hogy a neten ilyen direkt átverésekbe sodródjanak, így bőszen nyomkodják a megosztásokat újra meg újra. Szerencsére van megoldás! Nemrég indult a Tiszta internet projekt, ami egy Chrome alkalmazásként tud gépünkre települni és nem tesz mást, mint blokkolja a kamu hírekkel, videókkal próbálkozó oldalakat. A lista rendszeresen frissül és ha véletlenül egy ilyen oldalra tévednénk, jól látható figyelmeztetéssel hozza tudomásunkra, hogy rossz helyen járunk.

Nem kell mást tennünk, mint telepíteni a bővítményt, ami blokkolja a kártékony oldalakat. Kötelező darab idősebb felhasználók, vagy hiszékeny emberek gépén, ezáltal sok bosszúságtól lehet megkímélni az internetezni vágyókat.

Később bemutatok egy másik megoldást, ami globálisan tiltja ezeket az oldalakat, függetlenül bármilyen böngészőtől. Addig is figyelmesen böngésszünk, és ne nyomkodjunk nyakra-főre mindenre.